Javascript is required

Rente- en handelsspeculatie

Aan het begin van de week zetten de Amerikaanse aandelenbeurzen hun jacht op recordhoogtes voort, gedreven door de hoop op afnemende handelsconflicten met Canada en de EU.

Beleggers speculeerden ook over een mogelijke vervroegde renteverlaging door de Federal Reserve (Fed). Verder stond de belastingwet van president Donald Trump, die door de Amerikaanse Senaat is aangenomen, in de belangstelling.

Aan het begin van de tweede helft van het jaar werd het beleggerssentiment getemperd door voorzichtige uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell. Daarnaast drukten de aanhoudende handelsgeschillen tussen de VS en verschillende handelspartners de stemming. De aandacht verschoof echter weer naar de belasting- en uitgavenwet van Trump, nadat deze door de Amerikaanse Senaat was aangenomen. Deze ‘big, beautiful bill’ omvat onder meer belastingverlagingen en hogere uitgaven voor grensbewaking en defensie. De effecten hiervan zullen naar verwachting positief zijn voor de aandelenmarkten, maar wel leiden tot een hogere Amerikaanse staatsschuld.

Fed-voorzitter Powell zei tijdens een ECB-forum voor centrale bankiers in Sintra dat elke beslissing over renteverlagingen afhankelijk is van de economische cijfers. Dit temperde de verwachtingen van beleggers voor een renteverlaging op korte termijn enigszins. Later in de week kwam dit tot uiting in gemengde ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Terwijl de S&P 500-index een nieuw record bereikte, stond de Dow Jones onder druk.

Bovendien zorgden de geplande importheffingen voor onzekerheid. De tegenstrijdige uitspraken  van Trump over de verlenging van de deadline voor handelsakkoorden met de EU versterkten deze onzekerheid. Maar een handelsakkoord met Vietnam en de aankondiging van de opheffing van beperkingen op chipontwerp-software in China, als onderdeel van een handelsakkoord met China, zorgen dat het sentiment op Wall Street ten goede keerde.

De grote Amerikaanse banken stonden deze week opnieuw in de schijnwerpers. Na het doorstaan van stresstests kondigden verschillende financiële instellingen een verhoging van hun dividend aan. JPMorgan kondigde ook een aandeleninkoopprogramma van $50 miljard aan. De bank liet tevens weten het dividend voor het derde kwartaal te verhogen van $1,40 naar $1,50 per aandeel.

Daarnaast profiteerden bedrijven in de sector duurzame energie van last-minute wijzigingen in het Amerikaanse belastingpakket. Duurzame-energieprojecten die in de komende twaalf maanden van start gaan en vóór medio 2030 operationeel zijn, zullen nog steeds volledige subsidies ontvangen. De aandelen van windturbinefabrikant Vestas, windenergiepark-bouwer Nordex en zonne-energietechnologiebedrijf SMA Solar waren dan ook zeer in trek.

Tesla rapporteerde over het tweede kwartaal opnieuw een omzetdaling. De leveringen daalden met 13,5% op jaarbasis, hoewel dit resultaat grotendeels werd verwacht. Het was goed nieuws dat het bedrijf zijn productie sterker wist uit te breiden dan verwacht.

Tags

Beursnieuws
Beleggingsnieuws

Lees ook

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onverwachte uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.