
Beter dan dit wordt het niet?
In juni zijn de risicopremies op bedrijfsobligaties (zowel investment-grade als high-yield) en op obligaties uit opkomende markten nog verder gedaald. Dit gebeurde ondanks enige verzwakking van Amerikaanse economische cijfers (de Citigroup Economic Surprise Index werd in juni negatief voor de VS).
De risicopremies liggen nu onder het niveau van ‘Liberation Day’ en in veel segmenten van de markt dicht bij historisch lage niveaus. Tegelijkertijd daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties over het grootste deel van de rentecurve met ongeveer 15 basispunten. De zwakkere economische cijfers voedden de hoop dat de Federal Reserve dit jaar nog meer renteverlagingen zal doorvoeren. Obligaties met langere looptijden werden niet beïnvloed door de ‘big, beautiful bill’ die door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat werd aangenomen.
Al met al zijn wij van mening dat de markten een economisch ‘goldilocks’-scenario volledig hebben ingeprijsd. Daarmee wordt gedoeld op een macro-economisch klimaat met gematigde groei (misschien onder het trendniveau, maar niet negatief), stabiele en beheersbare inflatie en lage werkloosheid. Veel beter wordt het niet voor bedrijven en beleggers – als dit scenario tenminste werkelijkheid wordt.
Dat kan gebeuren, en het Amerikaanse banenrapport dat deze week werd gepubliceerd bevestigt dat de arbeidsmarkt sterk blijft. Toch denken we dat de risico’s groot zijn. De verzwakking die we in de Amerikaanse economische cijfers zien, is mogelijk nog maar het begin. Bedrijven blijven voorzichtig met hun investeringen en personeelswerving, terwijl de detailhandelsuitgaven vertragen. Bedrijven lijken de impact van de importheffingen tot nu toe op te kunnen vangen, maar zullen uiteindelijk de hogere kosten doorberekenen aan hun eindklanten.
Bovendien wordt het beleggerssentiment ondersteund door wat inmiddels bekend staat als de ‘TACO-trade’ (‘Trump always chickens out’ – oftewel Trump krabbelt terug van rigoureuze maatregelen als de financiële markten te heftig reageren op zijn beleidsplannen). Zolang beleggers blijven geloven in ‘TACO’, kunnen nieuwe golven van beweeglijkheid beperkt blijven. Maar hernieuwde volatiliteit als gevolg van maatregelen van de regering-Trump kan niet worden uitgesloten. De financiële markten worden gezien als de belangrijkste reden waarom president Donald Trump zijn tariefagenda heeft teruggeschroefd. Volgende week loopt de ‘pauze’ op de wederzijdse importtarieven af. En met markten die er zo goed voor staan, kan Trump zich gesterkt voelen om weer een hardere houding aan te nemen. Ondertussen is de ‘big, beautiful bill’ aangenomen door zowel de Amerikaanse Senaat als het Huis van Afgevaardigden. Hiermee wordt de houdbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld misschien weer een punt van zorg voor beleggers in Amerikaanse staatsobligaties.