Javascript is required

Ontwikkelaar Cocon Vastgoed verandert oud in duurzaam

Brian Abraham - algemeen directeur bij Cocon Vastgoed.

Sinds 2023 moeten alle kantoorpanden energielabel C hebben. Voor vastgoedontwikkelaar Cocon Vastgoed gaat dat niet ver genoeg. Deze specialist in het investeren in bestaande gebouwen maakte al bijna tien jaar geleden de keuze: al hun panden kregen een A-label. Algemeen directeur Brian Abraham vertelt waarom Cocon oude gebouwen transformeert tot duurzame, prettige panden. Brian: “Als je nu geen A-label hebt, doe je niet meer mee.“

Binnenstedelijke transformatieobjecten

“Cocon is zo’n veertig jaar geleden begonnen met investeren in bestaand vastgoed. Je kunt wel alles slopen en opnieuw bouwen, maar bestaande gebouwen zijn in de basis gewoon heel mooi. Iets bestaands hergebruiken is bovendien duurzamer. In die tijd was dat een nieuwe visie. Anderen investeerden vooral in nieuwbouw. Wij gingen tegen de stroom in en hebben daar onze specialiteit van gemaakt. Van oude ziekenhuizen, fabrieken en scholen maakten we mooie kantoorruimtes. Het WG-Plein in Amsterdam bijvoorbeeld. Dat was een oud ziekenhuis; door ons is het nu een groot ondernemerscentrum. Veertig jaar later investeren we nog steeds vooral in transformatieobjecten: verouderde panden worden nieuwe kantoorruimtes.”

“Van oude ziekenhuizen, fabrieken en scholen maakten we mooie kantoorruimtes.”

Duurzaamheid: via A-label naar Paris Proof

“Sinds ongeveer 2016 zijn we actief bezig met het verduurzamen van panden. Cocon heeft toen het AkzoNobel-hoofdkantoor in Arnhem getransformeerd tot een kantoorgebouw met A-label; het tweede monument in Nederland dat een A-label kreeg. In dezelfde periode reisde ik naar de Noordelijke IJszee. Daar zag ik wat CO2-uitstoot voor schade aanricht. Het was een bevestiging dat we op de juiste weg zaten. Niet wachten op regelgeving, al onze panden moeten naar label A. Dat is gelukt. Inmiddels kijken we al een aantal jaar verder, namelijk naar Paris Proof. Immers, wat heb je aan een A-label, als je vervolgens de ramen wagenwijd openzet met de verwarming aan? Paris Proof gaat uit van het werkelijke energieverbruik per vierkante meter. Zo willen we al onze toekomstige projecten aanpakken.”

Winstgevend of gewoon een must?

“Kan het uit? Is het extra winstgevend? Dat is niet de manier waarop Cocon ernaar kijkt. Een gebouw moet aan alle huidige eisen voldoen en voor ons hoort een A-label en bij voorkeur Paris Proof daar gewoon bij. Het is het minimale vereiste voor een kantoorpand van nu. Duurzaamheid staat ook niet als aparte post op onze begroting voor een pand. Niet bedrag X voor de verbouwing en bedrag Y voor duurzaamheid, maar een totaalsom. We liepen lang vooruit op de rest, maar zo’n A-label is nu niet zo bijzonder meer. Als je het niet hebt, doe je niet meer mee.”

“Als je het niet hebt, doe je niet meer mee.”

Prettig voelen: sociale factor

“Naast duurzaamheid kijkt Cocon naar de sociale factor. We kunnen hele mooie dingen maken, maar zonder huurder of gebruiker hebben we niks; alleen een mooi gebouw. De gebruiker moet zich prettig voelen en staat daarom centraal. Dat is wel lastiger meetbaar. De duurzaamheid van een gebouw is tastbaar en overzichtelijk. Of mensen zich prettig voelen is persoonlijk. Gelukkig hebben we nu zo veel ervaring, dat we wel denken te weten waar een prettig kantoor aan moet voldoen. Denk aan buitenruimtes, bijvoorbeeld op iedere verdieping een daktuin. We merken dat mensen het fijn vinden om even naar buiten te kunnen tijdens hun werkdag. Of we hierin bijzonder zijn? Ik weet het niet. Niet iedereen pakt het zo aan, maar we zijn ook weer niet de enige.”

In Ellermansstraat komt alles samen

“Een mooi voorbeeld is Wearhouse Ellermanstraat, een creatief pakhuis in Amsterdam. In het pand dat hier stond zat een handelsonderneming. Het was een opslagruimte met een stukje kantoor. Cocon heeft het volledig verduurzaamd tot energielabel A en zelfs Paris Proof. Het gebouw is nu gasloos. De hele gevel is vervangen door een glasgevel. Het grinddak op de opslagruimte achter het kantoor is vervangen door een daktuin met veel groen en zelfs een kas. Piramidevormige dakramen laten veel daglicht binnen in wat eerst een grote donkere ruimte was. Er staan bovendien bankjes en een barbecue, en je kunt best ver uitkijken over de omgeving. De mensen die hier werken vinden dat allemaal heel prettig.”

Netcongestie grootste uitdaging

“Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. We zijn bezig met het transformeren van een garage in Amsterdam. We gaan voor Paris Proof, van het gas af, een groen dak, enzovoorts. Alle vergunningen zijn binnen. Maar dan... geen plek op het elektriciteitsnet. Dan krijg je te horen ‘u bent in 2031 aan de beurt’. Er waren de afgelopen jaren ook wel andere problemen, zoals het tekort aan handjes, de mannen en vrouwen die alles bouwen. Materiaal was soms ook lastig om aan te komen. Toch was dat allemaal nog wel in te passen. Netcongestie, dat is echt een groot probleem. Voor ons en voor iedereen die zich met ontwikkelen en duurzaamheid bezig houdt. We willen wel, maar het kan niet. Dit moet echt liever vandaag dan morgen nog worden aangepakt door netbeheerders en de overheid. Niet alleen de verduurzaming staat stil maar grote nieuwe ontwikkelingen staan ook stil; het veroorzaakt een ernstige beperking van de groei van de Nederlandse economie.”

Toch gewoon doen

“Overal horen we ditzelfde verhaal. De wil om te verduurzamen is er, zeker bij ons, maar we worden nu tegengehouden. We kunnen duurzaamheid nu niet zover meenemen, als we zouden willen. Gelukkig kunnen we wel blijven ontwikkelen. Dan maar iets meer pragmatisch en iets minder idealistisch. Dat moet ook. Banken financieren niet meer, als je geen plannen hebt voor een A-label. En vanaf 2024 moeten beursgenoteerde ondernemingen een ESG-rapport maken, waarschijnlijk vanaf 2027 alle ondernemingen. Hierin zijn zowel duurzaamheid als de sociale factor heel belangrijk. We zullen allemaal dus wel moeten. Niet elkaar aankijken, maar gewoon gaan bouwen. Dat is, en blijft, sowieso onze insteek.

“Niet elkaar aankijken, maar gewoon gaan bouwen. Dat is, en blijft, sowieso onze insteek.”

Lees meer verhalen van ondernemers in de vastgoedsector

Overweegt u een eigen onderneming, staat u aan de rand van het opstartproces of wilt u eens een kijkje nemen in de keuken van een ander? Duik in onze ondernemersverhalen uit de sector Vastgoed en haal inspiratie en tips uit de ervaringen die ondernemers delen.

Meer ondernemersverhalen in de vastgoedsector

Lees ook

Energielabel van een bedrijfspand in 2023

Sinds 1 januari 2023 moeten kantoorpanden van 100 m2 en groter minimaal energielabel C hebben. Mogelijk geldt dit ook voor jouw bedrijfspand. Controleer het huidige energielabel van het pand en begin met verduurzamen.

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends

Aanmelden