Het ESG Beleggen Mandaat is een beleggingsportefeuille met beleggingen in overheden en ondernemingen die maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering toepassen. De ecologische en sociale kenmerken die worden gepromoot door dit mandaat zijn:
- Positieve selectie op basis van ecologische, sociale en governance-prestaties (‘ESG’)
- Uitsluiting van controversiële activiteiten
- Uitsluiting van controversiële landen
- Een goede corporate governance.
De vermogensbeheerders selecteren ondernemingen op basis van deze kenmerken, maar voeren ook een grondige kwalitatieve bottom-up analyse uit.
Het mandaat belegt rechtstreeks en via beleggingsfondsen in aandelen en obligaties. De beleggingsportefeuille (exclusief geld, geldmarktinstrumenten en derivaten) moet voor minimaal 90% aan deze ecologische of sociale kenmerken voldoen. Maximaal 10% kan belegd worden in non-ESG beleggingsproducten of beleggingsproducten die wij niet op duurzaamheid kunnen labelen omdat er nog geen data beschikbaar is. De rest van de portefeuille kan bestaan uit kasmiddelen, geldmarktinstrumenten of beleggingen zonder ecologische en sociale kenmerken. Het is mogelijk dat een deel van de feitelijke portefeuille kan worden beschouwd als duurzame belegging, maar voor het mandaat bestaat geen verplichting om één of meer duurzame beleggingen op te nemen. De enige derivaten die worden gebruikt zijn rente- en valutaderivaten.
De volgende duurzaamheidsindicatoren worden gemonitord:
- De gemiddelde ESG-risicobeoordeling van Sustainalytics voor de portefeuille
- CO2-uitstoot van de portefeuille
- Aansluiting bij de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde ruim onder 2 graden Celsius te houden
- Aansluiting bij de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (SDG's)
Hierbij wordt gebruik gemaakt van gegevens die worden aangeleverd door twee vooraanstaande dataleveranciers, Sustainalytics en “Institutional Shareholder Services group of companies” (“ISS”).
Met ondernemingen in de portefeuille kan worden engaged. Het doel van engagement is de ondernemingsstrategie en prestaties te verbeteren. Dit kan onder meer op het gebied van ESG.
Productinformatie over duurzaamheid ESG Beleggen Mandaat
Product level related sustainability information ESG Investment Mandate
Precontractual disclosure template ESG Investment Mandate
Precontractuele informatieverschaffing ESG Beleggen Mandaat
Voorbeeld Rapport ESG Beleggen Mandaat
Duurzaamheid
In ABN AMRO’s beleggingsdienstverlening is duurzaamheid belangrijk en daarom passen we dit ook toe binnen het ESG Beleggen Mandaat. Wij sluiten beleggingen uit in ondernemingen die controversiële wapens of tabak produceren, en wij vermijden in de portefeuille ook ondernemingen die weinig belang hechten aan duurzaamheid.
Hiervoor gebruiken we de Morningstar Sustainability methodiek die elke onderneming een duurzaamheidsscore geeft. Morningstar is een wereldwijd opererende en toonaangevende instelling op het gebied van informatie over beleggingsfondsen.
Voor onze portefeuille eisen we dat de gemiddelde duurzaamheidsscore voor elk fonds minimaal het gemiddelde van vergelijkbare fondsen heeft of hoger. Hierdoor krijgt u een beleggingsportefeuille die naast het rendement ook oog heeft voor duurzaamheid.
Transparantie integratie duurzaamheidsrisico's ESG Beleggen Mandaat
Transparency integration sustainability risks ESG Investment Mandate
Verklaring ongunstige effecten duurzaamheid
ABN AMRO MeesPierson houdt rekening met de belangrijkste negatieve gevolgen van beleggingsbeslissingen en advisering voor duurzaamheidsfactoren. Duurzaamheidsfactoren betreffen ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, eerbiediging van de mensenrechten, en bestrijding van corruptie en omkoping. Wij houden ons aan het Sustainability Risk Policy Framework (beleidsraamwerk voor risicobeheersing) van ABN AMRO Bank NV (‘ABN AMRO’). Het Sustainability Risk Policy Framework steunt mede op de verschillende codes voor verantwoord ondernemen en op internationaal erkende duurzaamheidsstandaarden of initiatieven waarbij ABN AMRO zich heeft aangesloten. Overeenkomstig het Sustainability Risk Policy Framework en de internationale standaarden, worden de volgende belangrijke negatieve duurzaamheidimpacts in aanmerking genomen:
- Schending van de 10 principes van het Global Compact van de Verenigde Naties (“VN”)
- Controverses
- CO2-uitstoot als indicator voor klimaatverandering
Engagement wordt gebruikt om ondernemingen binnen het beleggingsuniversum te stimuleren om hun ondernemingsstrategie en prestaties te verbeteren. Hieronder vallen ook ecologische, sociale en governance (“ESG”) aspecten.
Transparantie ongunstige effecten duurzaamheid entiteitsniveau
Transparency Adverse Sustainability Impacts Entity Level
Verklaring inzake de belangrijkste ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren
Entity Level PAI disclosure