Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

Samen een nieuwbouwproject (laten) bouwen

Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) ben je samen met de andere toekomstige bewoners de opdrachtgever en projectontwikkelaar van jullie gezamenlijke nieuwbouwproject. Je ontwikkelt dus zelf je eigen nieuwbouwwoning. Met CPO bouw je betaalbaar je droomhuis. Bovendien kun je, in overleg met je toekomstige buren, je eigen buurt inrichten.

 
 

Voordelen van samen zelf een huis bouwen

  • Invloed op het ontwerp van je woning
  • Lagere kosten per woning door samen te bouwen
  • Kostprijs ligt ongeveer 10 tot 20% onder de marktwaarde van de woningen
  • Intensief contact met je toekomstige buren en daardoor meer groepsgevoel
  • Veel provincies in Nederland geven subsidies voor CPO-projecten

CPO in 5 stappen

  1. Je richt samen een vereniging op. Alle leden hebben evenveel stemrecht.

  2. Jullie kiezen samen een procesbegeleider die het bouwproces begeleidt. Eventueel kun je ook een bouwbegeleider aanstellen. De bouw-/procesbegeleider neemt een deel van de rol van de projectontwikkelaar over.

  3. Jullie kiezen samen een architect voor het ontwerp van de woningen.

  4. Samen met de bouw-/procesbegeleider kiezen jullie een aannemer.

  5. Het bouwen kan beginnen!
 

Hoe werkt Collectief Particulier Opdrachtgeverschap?

Tijdens het hele ontwikkel- en bouwtraject, dat gemiddeld 2,5 jaar duurt, nemen jij en je toekomstige buren samen de beslissingen. Hiervoor moeten jullie een vereniging oprichten. Deze vereniging kiest een procesbegeleider, een architect en een aannemer en werkt direct samen met alle professionals in het bouwproces. Procesbegeleiding gebeurt in de ontwerp- en voorbereidingsfase. Bouwbegeleiding start bij de bouw. Zo ontstaan goede woningen binnen ieders budget, die aan alle gezamenlijke wensen voldoen. Misschien kun je niet al je eigen wensen doorvoeren. Je moet samen met je toekomstige buren compromissen sluiten, wat kan leiden tot discussie.

Een huis in CPO is vaak goedkoper dan woningen die op de markt worden aangeboden. De gemeente stelt wel bepaalde eisen aan het project. Deze kun je opvragen bij je gemeente.

Wat kan ABN AMRO voor u betekenen bij CPO?

Laat je een nieuwbouwwoning bouwen binnen een CPO? Dan kun je bij ABN AMRO een hypotheek afsluiten voor je eigen woning binnen het project. Omdat nieuwbouwwoningen aan het laatste bouwbesluit moeten voldoen, kom je ook in aanmerking voor de duurzaamheidskorting.

Voor een hypotheek voor je CPO-woning:

  • Heb je eigen geld nodig voor de voorfinanciering van de plankosten.
  • Moet je bewijzen dat het CPO een procesbegeleider heeft ingeschakeld.
  • Moet je laten zien dat er een is geregeld of dat alle woningen volledig verkocht zijn.
  • Mag de procesbegeleider geen onderdeel zijn van een bouwbedrijf en geen belang hebben bij de keuze voor partijen zoals de bouwer, grondverkoper of gemeente, of bij het gebruik van materialen of producten.
  • Moet er een afbouwgarantie zijn, die ervoor zorgt dat de woningen worden afgebouwd bij bijvoorbeeld faillissement.
  • Moet de aannemer zijn aangesloten bij Stichting Garantiewoning .

Bouwbegeleiding is bij ABN AMRO niet verplicht, omdat de bouwfase al veel regels heeft door wet- en regelgeving. Het keurmerk van SGW biedt zekerheid met goede herstel- en afbouwzekerheid en onafhankelijke geschillenbeslechting. Je kunt de plankosten van het project niet meefinancieren in je hypotheek. Deze kosten, voor grondreservering en ontwerp & advies, moet je zelf betalen.

Hypotheekadvies nodig voor CPO?

Wil je weten of CPO voor jou haalbaar is? Maak dan een afspraak voor een hypotheekgesprek, waar en wanneer het jou uitkomt.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op je hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar je mogelijkheden?  Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer je wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf je hypotheek beheren

In Internet Bankieren kun je zelf je hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel je vraag aan  chatbot Anna of neem contact met ons op.