Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Spaar Hypotheek

De Spaar Hypotheek is niet meer verkrijgbaar

Je kunt de Spaar Hypotheek niet meer afsluiten. Heb je een Spaar Hypotheek of Spaarverzekering en heb je daar vragen over? Lees dan verder of maak een afspraak met je hypotheekadviseur.

 

Wat is de Spaar Hypotheek?

Een Spaar Hypotheek bestaat uit een spaarverzekering en een hypotheek die aan elkaar gekoppeld zijn. Je betaalt elke maand hypotheekrente, maar je lost tijdens de looptijd niets af. In plaats daarvan stort je elke maand geld in je spaarverzekering. Met het gespaarde bedrag los je aan het eind je hypotheek af. Je kon alleen een Spaar Hypotheek afsluiten als je vóór 1 januari 2013 een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) had.

Zeker weten dat je je hypotheek terugbetaalt

Met het geld dat je spaart, betaal je aan het eind van de looptijd je hypotheek af. Het gespaarde bedrag moet daarom gelijk zijn aan het bedrag van je Spaar Hypotheek. Elke maand krijg je rente over het bedrag op je spaarverzekering. Het rentepercentage is hetzelfde als het percentage dat je voor je lening betaalt. Dus als je 5,6% rente betaalt, krijg je ook 5,6% rente over het gespaarde bedrag.

Lagere rente, lagere maandlast?

Heeft je hypotheek een hoge rente? Dan krijg je ook veel rente op je spaargeld, waardoor je sneller je doel bereikt en minder premie hoeft te betalen. Is de rente laag? Dan betaal je minder rente over je hypotheek, maar krijg je ook minder rente op je spaargeld. Je moet dan meer premie betalen om je einddoel te halen.

Meer informatie en voorwaarden Spaar Hypotheek

Sinds 1 januari 2013 kun je geen nieuwe Spaar Hypotheek meer afsluiten. Heb je er al een van vóór die datum? Dan mag je je Spaar Hypotheek en spaarverzekering gewoon houden.

Wanneer past de Spaar Hypotheek bij je situatie?

  • Je kunt en wilt je maandbedrag en premie betalen.
  • Je wilt zeker zijn dat je (een deel van) je hypotheek kunt aflossen met je spaarverzekering.
  • Je maakt nog steeds gebruik van belastingvoordelen, zoals renteaftrek en belastingvrijstelling.
  • Je hebt extra geld, zoals spaargeld of salaris, voor onverwachte kosten.
  • Je wilt je spaarverzekering houden zoals hij is, bijvoorbeeld omdat:
    • Je een lage premie betaalt.
    • Je waarde hebt opgebouwd.
    • Je geen belasting betaalt over je spaargeld.
  • Je inkomen is nu niet genoeg om je hypotheek om te zetten naar een andere vorm.

Wanneer past het (mogelijk) niet meer bij je situatie?

  • Je kunt of wilt je maandbedrag en premie niet meer betalen.
  • Je wilt meer flexibiliteit, zoals maandelijks aflossen of vrij je spaargeld gebruiken.
  • Je kunt geen gebruik meer maken van belastingvoordelen.
  • Je hebt niet genoeg extra geld voor onverwachte kosten.
  • Een berekening toont aan dat een andere hypotheekvorm voordelig is en je hebt genoeg inkomen om over te stappen.

Bij de Spaar Hypotheek kun je alleen kiezen voor een vaste rente, niet voor een variabele rente. Tijdens de looptijd kun je deze rente wel aanpassen.

  • Betaal je na de rentewijziging een hogere rente over je hypotheek? Dan veranderen je maandbedrag en je premie. Je betaalt meer rente over je hypotheek, maar elke maand minder premie. Je spaarverzekering profiteert namelijk van de hogere rente.
  • Betaal je na de rentewijziging een lagere rente over je hypotheek? Dan veranderen je maandbedrag en je premie. Je betaalt minder rente over je hypotheek, maar elke maand wel meer premie. Je spaarverzekering heeft daardoor nadeel van de lagere rente. Bekijk de hypotheekrente van dit moment.

De Spaar Hypotheek heeft een maximale looptijd van 30 jaar. Je kunt deze niet verlengen.

  • Neem je een hypotheek met advies? Dan betaal je eenmalig advieskosten. Sluit je de hypotheek bij ons af? Dan betaal je ook afhandelingskosten. Bekijk de tarieven.
  • Sluit je ook een Overlijdensrisicoverzekering (ORV) af? Dan betaal je geen extra advieskosten. Je betaalt per nieuwe ORV wel € 175 aan afhandelingskosten.

In veel gevallen kun je je Spaar Hypotheek (en je rentevaste periode) meenemen als je verhuist naar een nieuwe woning. Dit noemen we de 'verhuisregeling'. Dat is meestal een slimme keuze. Vraag je adviseur of dit ook in jouw situatie verstandig is.

In veel gevallen kun je je Spaar Hypotheek (en je rentevaste periode) meenemen als je verhuist naar een nieuwe woning. Dit noemen we de 'verhuisregeling'. Dat is meestal een slimme keuze. Vraag je adviseur of dit ook in jouw situatie verstandig is.

Met een Spaar Hypotheek kun je sparen met belastingvoordeel. Je kunt de hypotheekrente onder voorwaarden aftrekken van je inkomen voor de belasting. Betaal je een hogere rente? Dan krijg je in verhouding meer geld terug van de Belastingdienst dan bij een lagere rente. Hierdoor kunnen je netto maandlasten hoger zijn als je een lage rente betaalt.

Wil je belastingvrij sparen? Dan is het belangrijk dat je aan enkele voorwaarden voldoet. Bekijk deze op de website van de Belastingdienst . Controleer deze website regelmatig, want de regels kunnen veranderen.

Het kan interessant zijn om extra geld in je spaarverzekering te storten. Doe dit alleen met geld dat je lang kunt missen, want je kunt het niet zonder belastinggevolgen opnemen. Door extra te storten, bouw je sneller kapitaal op en gaat je maandelijkse premie omlaag. Let wel op de regels voor de bandbreedte. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

Een hypotheek is een lening. Daarom controleren we je aanvraag bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo leen je niet meer dan verantwoord is.

In de spaarverzekering zit vaak een overlijdensdekking. Of er een bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden en hoe hoog dat bedrag is, hangt af van de dekking die je hebt gekozen. Als je polis een uitkering bij overlijden vermeldt, kan dit een vast bedrag zijn. Het kan ook een percentage van de opgebouwde poliswaarde zijn, als dat hoger is dan het vaste bedrag. Naast het bedrag dat je polis aangeeft, krijg je niet ook de opgebouwde poliswaarde uitgekeerd. Bekijk je polis en de voorwaarden om te zien of er een uitkering is bij overlijden en hoe hoog die is.

Je nabestaanden kunnen je lening onder voorwaarden terugbetalen of voortzetten. Soms moeten zij belasting betalen. Vraag een belastingadviseur om hulp.

Heb je vragen over je spaarverzekering? Neem dan contact met ons op via 0900 9210 of maak een afspraak met een adviseur.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Inzicht in je hypotheek

Bekijk je hypotheek veilig en makkelijk in  Internet Bankieren of via de ABN AMRO app .

Zelf je hypotheek aanpassen

Je kunt zelf  online je hypotheekrente aanpassen of extra aflossen.

Voordelen hypotheekklant

Als trouwe hypotheekklant heb je een streepje voor bij ABN AMRO. Bekijk voordelen bij verhuizen.