Wil je als opa of oma een spaarpot opbouwen voor je kleinkind? Bijvoorbeeld voor een studie of rijbewijs, belangrijke mijlpalen waarbij een gevulde spaarpot van pas komt. Er zijn verschillende manieren om te sparen. Ontdek welke het beste bij jou past.
Op deze pagina lees je over drie spaarvormen:
Als opa en oma kun je sparen door geld te storten op de rekening van je kleinkind. De ouders of wettelijke vertegenwoordigers kunnen deze rekening aanvragen. Zodra je kleinkind 18 jaar wordt, beslist het kind zelf wat over het geld. Voor die tijd kiezen de ouders of wettelijke vertegenwoordigers wat er met het geld gebeurt. Je hebt hierbij keuze uit:
Je kunt per kind één KinderToekomst Spaarrekening aanvragen. Bij deze spaarrekening krijgt het kind bonusrente.
Je kunt per persoon maximaal 10 Direct Sparen rekeningen openen. Handig voor meerdere spaardoelen.
Tip: spaar elke maand een vast bedrag via een periodieke overboeking. Zo heb je straks een mooi bedrag bij elkaar gespaard wanneer je kind 18 jaar wordt.
Spaar je op naam van je kleinkind dan is het geld van je kleinkind. Ook als het kind nog minderjarig is. In feite schenk je geld aan je kleinkind wanneer je op zijn/haar naam spaart. Het minderjarige kind kan het geld niet zomaar uitgeven. Lees hieronder meer over wat er met het geld gebeurt.
Tot de 18e verjaardag bepalen de ouders of wettelijke vertegenwoordiger wat er met het geld gebeurt. Ouders mogen het geld van de spaarrekening gewoon uitgeven, maar dit moet wel in het voordeel zijn van het kind. Bijvoorbeeld een kinderfiets of laptop voor schoolwerk. Het is niet de bedoeling dat er van dit spaargeld aankopen worden gedaan die niks met je kleinkind te maken hebben.
Vanaf de 18e verjaardag mag je kleinkind zelf bepalen wat er met het geld gebeurt. Je kleinkind is nu meerderjarig wat betekent dat de ouders of wettelijke vertegenwoordigers geen invloed meer hebben op de rekening(en) van je kleinkind. Het kind kiest dus zelf of het hier bijvoorbeeld een studie mee betaalt, of iets anders koopt.
Wij begrijpen goed dat dit best spannend is. Zeker als er een groot bedrag op de rekening staat. Bekijk daarom ook de andere spaaropties.
Wil je dat je kleinkind pas na de 18e verjaardag bij het spaargeld kan? Kies dan voor een Schenken met Beheer Spaarrekening. Bij deze spaarrekening zet je vast bij welke leeftijd je kleinkind het spaargeld vrij kan uitgeven.
We noemen het een Schenken met Beheer Spaarrekening omdat het spaargeld in beheer staat bij een bewindvoerder. Een bewindvoerder is de persoon die kan zeggen wat er met het geld gebeurt. Dit kan jij als opa en oma zijn, maar bijvoorbeeld ook de ouders of een familievriend. Degene die de schenking(en) doet, kan zelf de bewindvoerder kiezen.
Spaar je op naam van je kleinkind dan is het geld van je kleinkind. Ook als het kind nog minderjarig is. In feite schenk je geld aan je kleinkind wanneer je op zijn/haar naam spaart. Het minderjarige kind kan het geld niet zomaar uitgeven. Lees hieronder over wat er met het geld gebeurt.
De gekozen
Je spaart makkelijk voor je kleinkind op een spaarrekening die op je eigen naam staat. Bijvoorbeeld op een Direct Sparen.
Tip: spaar elke maand een vast bedrag via een periodieke overboeking. Zo heb je straks een mooi bedrag bij elkaar gespaard wanneer je kleinkind 18 jaar wordt.
Wanneer je op je eigen naam spaart voor je kleinkind blijft het geld van jou. Geef je het geld aan je kleinkind, dan is het geld van je kleinkind. Dit noemen we ook wel schenken.
Jij bepaalt zelf wat er met het geld gebeurt omdat de spaarrekening op je eigen naam staat. Je kleinkind kan daar niks over beslissen, ook niet als je kleinkind meerderjarig is. Je kan zelf kiezen wanneer en hoeveel je aan je kleinkind schenkt. Bijvoorbeeld om rijlessen te betalen of voor het kopen van een eerste huis.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zowel op naam van je kleinkind als op je eigen naam te sparen. Je opent in dit geval bijvoorbeeld een KinderToekomst Spaarrekening of Direct Sparen rekening op naam van je kleinkind én een Direct Sparen of andere spaarrekening op je eigen naam. Op de KinderToekomst Spaarrekening spaar je vervolgens het bedrag dat je kleinkind wanneer hij/zij 18 jaar wordt vrij kan uitgeven. Het geld dat je op je eigen naam gespaard hebt kun je op een later moment schenken. Denk hierbij wel aan de maximale belastingvrijstellingen.
Sparen voor je kind kan op verschillende manieren. Lees welke manier het beste bij je past.
Natuurlijk wil je het beste voor je kind(eren). Daarom is het belangrijk dat je verantwoorde beslissingen neemt. Wil je een deel van je geld in beweging brengen? Ga dan op zoek naar de beste balans tussen sparen en beleggen.