Oeps! Uw kind heeft per ongeluk een dure vaas bij uw tante omgegooid. Of bij de oppas per ongeluk iets kapot gemaakt. Wie is er nu aansprakelijk voor de schade? U als ouder of uw kind? Op deze pagina leest u of u goed verzekerd bent tegen ongelukjes en welke verzekeringen u echt nodig heeft.
Controleer eerst uw aansprakelijkheidsverzekering. Staat er op uw polis dat alleen u en uw partner zijn verzekerd? Verander uw status dan naar gehuwd/samenwonend met kinderen of alleenstaand met kinderen. Lees meer over gezinsuitbreiding en uw verzekeringen.
U bent als ouder of voogd verantwoordelijk voor uw kinderen. Ook als uw kinderen ergens anders zijn. Bij vriendjes bijvoorbeeld, of uit logeren bij opa en oma. Als uw kinderen iets stuk maken, bijvoorbeeld een ruit, dan kunt u aansprakelijk worden gesteld. Of dat zo is hangt af van de leeftijd van het kind. Een 4-jarige heeft een ander besef dan een tiener van 17. Daar houdt de wet rekening mee.
Is uw kind jonger dan 14 jaar? Dan bent u als ouder of voogd altijd volledig verantwoordelijk voor wat uw kind heeft gedaan. U kunt dus ook aansprakelijk worden gesteld voor de schade die uw kind veroorzaakt. De schade valt in dit geval onder de dekking van uw aansprakelijkheidsverzekering.
Heeft u een kind in deze leeftijdsgroep? Dan zijn u en uw kind samen verantwoordelijk als uw kind schade veroorzaakt. De persoon die schade heeft, kan dus u als ouder of voogd aansprakelijk stellen, maar ook uw kind. Kan u worden verweten dat u de actie van uw kind niet heeft tegengehouden? Dan bent u als ouder of voogd volledig aansprakelijk.
Kinderen vanaf 16 jaar zijn zelf verantwoordelijk voor hun daden en kunnen dus ook zelf aansprakelijk gesteld worden. Tenzij u zelf onrechtmatig handelen of nalaten kan worden verweten. Dan kunt u als ouder of voogd wel aansprakelijk gesteld worden. Weet u bijvoorbeeld dat de brommer van uw kind niet WA-verzekerd is en hij veroorzaakt hiermee schade? Dan bent u aansprakelijk.
Is uw kind 18 jaar of ouder? Dan is hij volgens de wet meerderjarig en zelf volledig aansprakelijk. U kan als ouder of voogd niet meer aansprakelijk worden gesteld voor de schade van uw kind.
Kinderen kunnen tijdens het spelen per ongeluk iets kostbaars van een ander stukmaken. Is uw kind jonger dan 14 jaar? Dan valt de schade onder de dekking van uw persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering.
Zijn uw kinderen ouder dan 14 jaar? Dan moet u een aansprakelijkheidsverzekering hebben met gezinsdekking. Hiermee zijn u en uw partner, uw kinderen en zelfs uw huisdieren verzekerd.
Wordt uw thuiswonende zoon of dochter 18 jaar? Of gaat uw studerende kind op kamers wonen? Dan blijven ze meeverzekerd op uw gezinspolis. Dit is een van de redenen dat de Aansprakelijkheidsverzekering van ABN AMRO als beste getest is door de Consumentenbond.
Morst uw dochter limonade over de MacBook? Of gaat er een bal door een raam? Schade die uw kinderen in uw eigen woning of tuin veroorzaken zijn alleen gedekt onder de opstal- en inboedelverzekering als de oorzaak onder de dekking valt. Met een allriskdekking bij uw Inboedelverzekering bent u verzekerd tegen schade aan uw inboedel door alle mogelijke gebeurtenissen. Zelfs de meest onhandige ongelukjes van uw kind.
Leren omgaan met digitaal geld en een eigen bankrekening hoort bij de financiële opvoeding van je kind. Omdat dit best spannend is bepaalt je bij de jongerenrekening van ABN AMRO zelf wat je kind wel en niet kan doen. Zo geef jij je kind de ruimte om op eigen tempo te leren.
Weet jij hoeveel een kind gemiddeld kost? Dit kan meer zijn dan je denkt. Het is daarom handig om een overzicht te maken van alle kosten. Zo weet je hoeveel je kwijt bent en hoeveel je kan sparen voor later. Bijvoorbeeld voor een studie of rijbewijs.
Als ouder besteedt u waarschijnlijk behoorlijk wat geld aan de kleding, school en kinderopvang van uw kinderen. Gelukkig helpt de overheid u een handje, bijvoorbeeld met de kinderbijslag. Wij vertellen u over zes toeslagen en regelingen, zodat u weet op welke steun u recht heeft, hoe u die aanvraagt en hoeveel u krijgt.