Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Veelgestelde vragen over een testament

Een testament is een document waarin je aangeeft wat er na je overlijden met je erfenis moet gebeuren. We hebben de antwoorden op je belangrijkste vragen over een testament op een rij gezet.

 

Wie erft als er geen testament is?

In een testament staat wie de erfgenamen zijn. Meestal zijn dit de familieleden van de overledene. Maar ook vrienden, kennissen, een goed doel of stichting kunnen erfgenamen zijn. Als er geen testament is, verdeelt de wet erfgenamen in deze 4 groepen:

  1. Echtgenoot/geregistreerd partner, kinderen en daarna hun kinderen.
  2. Ouders, broers en zussen en daarna hun kinderen.
  3. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven en nichten.
  4. Overgrootouders en daarna hun kinderen.

Hoe weet ik als nabestaande of er een testament is?

Je kunt na een overlijden bij een notaris of bij het Centraal Testamentenregister opvragen of de overledene een testament had. ABN AMRO kan jou om een uittreksel vragen voor het afhandelen van de bankzaken van de overledene. Heb je al een verklaring van erfrecht van de notaris? Dan is een uittreksel niet nodig.

Is in een testament vastgelegd wie de nalatenschap afhandelt?

In een testament kan een   aangewezen zijn om de erfenis te regelen. Soms is dit een van de erfgenamen, maar het kan ook iemand anders zijn die door de overledene is aangewezen bij het opmaken van het testament. Als er geen executeur is, moeten de erfgenamen samen de erfenis regelen. Het is dan praktischer als zij een persoon een boedelvolmacht geven om de erfenis namens hen af te handelen.

Wat moet ik doen als ik ga scheiden?

Ga je scheiden en staat je ex-partner in je testament? Dan is het verstandig om dit te wijzigen. Meestal wil je niet dat een ex-partner na jouw overlijden nog een deel van de erfenis krijgt.

Wat moet ik doen als ik onterfd ben?

Erf je niets van je ouder of partner omdat je bent onterfd in het testament? Dan kun je binnen vijf jaar na het overlijden een deel van de erfenis aanvragen, dat heet het wettelijke kindsdeel of je legitieme portie. Dit is de helft van wat je normaal zou erven en is een schuld die de erfgenamen moeten betalen. Omdat dit ingewikkeld kan zijn, is het goed om hulp te vragen aan een notaris.

Kan ik zelf een testament opstellen?

Wil je alvast een testament opstellen voor je eigen nabestaanden? Dan kun je terecht bij een notaris. Is je situatie niet zo ingewikkeld? Stel online een concept testament samen via  doehetzelfnotaris.nl .

Andere suggesties voor u

Wat betekent trouwen voor je vermogen?

Heb je trouwplannen? Dan is het verstandig om je ook te verdiepen in de juridische gevolgen van jullie huwelijk. Wat betekenen de verschillende voorwaarden voor je vermogen?


Codicil of testament: wat is het verschil?

Er zijn verschillende manieren om je nalatenschap te regelen: niets doen: dan geldt automatisch het wettelijk erfrecht, een codicil opstellen of een testament laten opstellen.

Vragen over een kind onterven

We helpen je op weg met veelgestelde vragen en antwoorden over het onterven van een kind of kinderen. Maar bespreek dit altijd met een notaris.