Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

Het ontvangen van een schenking

Een schenking ontvangen kan nieuwe mogelijkheden geven. Die droomreis boeken, sparen voor de toekomst of aflossen op je hypotheek- of studieschuld om lasten te verminderen bijvoorbeeld. Maakt het hierbij nog uit of je samenwoont of binnenkort gaat samenwonen?

 

Een schenkingsvrijstelling door een jongere partner?

Woon je samen? Dat heeft op zich geen gevolgen voor schenkingsvrijstellingen en de schenkbelasting die je eventueel moet betalen. Een uitzondering is de eenmalig verhoogde vrijstelling die je kunt gebruiken als je tussen 18 en 39 jaar bent. Ontvangers die ouder zijn, kunnen toch de vrijstelling hebben als zij een partner hebben die wel jonger is dan 40 jaar. Lees meer over de tarieven en vrijstellingen

 

Is een schenking uw privévermogen?

Samenwonen heeft op zichzelf ook geen gevolgen voor je vermogen. Het uitgangspunt is dat elke partner zijn of haar eigen vermogen heeft en houdt. Een schenking gaat tot het vermogen behoren van de partner die de schenking ontvangt. Bij een huwelijk kan dat heel anders uitpakken. Bij een huwelijk in de algehele gemeenschap van goederen wordt een schenking gezamenlijk bezit van de echtgenoten. Een schenker kan dat voorkomen door een uitsluitingsclausule aan de schenking te verbinden. Voor samenwoners is dat niet nodig. Toch zijn er een paar aandachtspunten.

 

Aandachtspunten voor samenwoners

  1. Samenwoners hebben vaak een gezamenlijke bankrekening. Als je met de schenking wilt sparen of beleggen voor de toekomst, is het niet handig om de schenking op een gezamenlijke bankrekening aan te houden. Het kan dan makkelijk onduidelijk worden van wie het vermogen is. Het aanhouden van de schenking op een privérekening is dus aan te raden.
  2. Stel dat je de schenking gebruikt om samen met je partner een huis te kopen. Als je extra inlegt, is het verstandig om goed vast te leggen wat daarvan de bedoeling is. Houd je een aanspraak op die extra inleg? En is dat een aanspraak op een vast bedrag of wordt die aanspraak afhankelijk van de waardeontwikkeling van het huis? De aanspraak wordt dan groter als het huis in waarde stijgt en kleiner als het huis in waarde daalt.
  3. Heb je samen een hypotheek? Dan spelen dezelfde vragen als je de schenking gebruikt om af te lossen op je gezamenlijke hypotheek.

Het belang van deze punten is het voorkomen van onduidelijkheden. Bijvoorbeeld in de situatie dat je relatie eindigt door een scheiding. Onduidelijkheden leiden dan vaak tot conflicten, die soms erg lang duren en veel geld kosten.

Vervolgens is het goed om afspraken regelmatig opnieuw te bekijken. Passen zij nog bij de situatie op dat moment? Of moeten de afspraken worden aangepast? Woon je nog niet samen, maar heb je wel plannen om samen te gaan wonen? Bespreek dan vooraf samen bovenstaande aandachtspunten.

 

Afspraken (opnieuw) maken als je gaat samenwonen, trouwen, of een huis kopen

Een natuurlijk moment om de afspraken te maken of opnieuw te bekijken, is wanneer je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat. Maar ook bijvoorbeeld als je samen een huis gaat kopen. Let vooral op bij trouwen. Het uitgangspunt bij een huwelijk is tegenwoordig dat je houdt wat je hebt en schenkingen en erfenissen tijdens het huwelijk zijn privé. Dit is zoals veel mensen het hebben samengevat. Het zit echter wat ingewikkelder in elkaar. Met name op het punt van 'je houdt wat je hebt'. 

Er moet namelijk onderscheid worden gemaakt tussen privévermogen en gemeenschappelijk vermogen. Privévermogen blijft inderdaad privé, maar gemeenschappelijk vermogen gaat tot de huwelijksgemeenschap behoren. De echtgenoten hebben een gelijk aandeel in het vermogen in de huwelijksgemeenschap. Dat is ook zo als het bijvoorbeeld gaat om een woning die men voor het huwelijk in een verhouding 70/30 had. Hetzelfde probleem geldt voor schulden voor het gemeenschappelijk vermogen. Als er volgende stappen in uw relatie of trouwplannen ontstaan, is de boodschap dus: bekijk goed wat de financiële gevolgen dan zijn.

 

Overleg met een adviseur

Wil je samen met een adviseur naar je financiën kijken? Of je plannen voor de toekomst bespreken? Maak eenvoudig een afspraak op een moment dat jou uitkomt.